Ziedi ir paši apbrīnojāmākie augi pasaulē, tos vērojot rodas vēlme daļu dabas skaistuma atnest mājās. Rotājot savu māju ar ziediem, nožēlojam, ka šis skaistums nav mūžīgs. Tie ātri novīst un zaudē savu pievilcīgumu – katrs zieds nodzīvo savu dzīvi un katram nepieciešama sava īpaša pieeja.

Griezto ziedu uzglabāšanu ietekmē gan temperatūra, kādā ziedi tiek audzēti, gan ūdens daudzums, ko saņem zieds, kad aug, kā arī svarīgs ir laiks, kad zieds tiek nogriezts. Griezt ziedus labāk vakarā, jo dienas laikā tie sakrāj barojošas vielas, kas palīdzēs tiem ilgāk būt svaigiem. Kā arī iespējams nogriezt ziedus no rīta, tikai ne dienas vidū, jo šajā laikā ziedi izmanto mitrumu.

Grieztie ziedi zaudē savu pievilcīgumu divu iemeslu dēļ – tie novīst un pārzied.

Novīst zieds galvenokārt tāpēc, ka pie pastiprinātas iztvaikošanas, ziedam pietrūkst mitruma. Tas sākas no brīža, kad zieds tiek nogriezts, un vēl vairāk izpaužās, ja zieds ilgi paliek bez ūdens. Šis process ir atgriezenisks un zieds var būt atkal svaigs, taču katram ziedam ir sava robeža, kad atdzīvināt to vairs nav iespējams.

Ziedi mēdz arī pārziedēt, taču šis process ir neatgriezenisks, jo ir dabisks. Uzglabājot ziedus grieztus, šo procesu var palēnināt. Tāpēc daudzus ziedus griež tad, kad tie vēl nav uzziedējuši, dažiem likvidē putekšņus, lai nenotiktu apputeksnēšanās process.

Lai pareizi nogrieztu ziedus, nepieciešams ievērot sekojošus noteikumus:

  • Kātiem ir jāveic tikai slīps grieziens;
  • Mīkstos kātus griež ar asu nazi, jo šķēres bojā kātu;
  • Cietos kātus griež ar dārza šķērēm;
  • Pirms uzglabāšanas udenī kātu galus, nepieciešams papildus sagriezt tos gareniski.

Optimāla ūdens temperatūra griezto ziedu uzglabāšanai vasaras laikā ir 8°С., ziemā apmēram 12—18° С. Ja ziedi ilgi tiek uzglabāti ūdenī, to katru dienu jāmaina, mazgājot ziedu kātu galus un nogriežot lapas pie kātu galiem, kas atrodas ūdenī,kā arī kāti janogriež slīpi uz 3-5 cm.

Ziedus nepieciešams atpūtināt vēsā ūdenī tumšā istabā, tas samazinās mitruma zudumu ziediem.

Interesanti, ka ziedi var saglabāties līdz pat 20 dienām 10° С temperatūrā, 5 līdz 6 dienas – 15—18° С temperatūrā, 2 līdz 3 dienas –21° С temperatūrā.